Kuldiga

Na een heel warme zomer, een hittegolf zoals nooit eerder meegemaakt, is de herfst in aantocht.
Ik realiseer mij dat ik al veel te lang niet heb geschreven. Dit betekent niet dat er niets is gebeurd, integendeel!

In de vorige update schreef ik over Ilona en Bosse. Inmiddels heb ik al een van de vrouwen die ik had ontmoet bij mij thuis voor een gesprek gehad. Dit was bijzonder aangezien zij zelf gelijk een afspraak wilde maken nadat ik voor had mogen bidden en haar had verteld dat zij welkom was om verder te praten.
Diverse andere vrouwen zijn ook voor een gesprek geweest en enkele hebben hier een aantal nachten doorgebracht.

Naast twee bruiloften in Nederland online te hebben gevolgd heb ik ook diverse Nederlandse gasten op bezoek gehad. Allereerst een echtpaar, vrienden van een vriendin, die op vakantie in Letland waren. Zo bijzonder hoe er direct een klik was en we hebben echt goede gesprekken gehad.
Daarna zijn Lysette, de oprichtster van Freedom61, en haar kersverse echtgenoot langs geweest. Ik realiseerde mij opnieuw dat de reden dat ik nu bij Freedom61 betrokken ben is omdat ik via Lysette van deze organisatie op de hoogte was. Nooit kunnen bedenken dat, terwijl zij terug in Nederland is, ik als vrijwilligster bij Freedom61 zou zijn.
Ook zijn Hans en Jaap, twee mannen die ik via de outreach van YWAM ken, op bezoek geweest. Zij zijn voor een oriëntatie week in Letland geweest en hopen volgend jaar weer een outreach te kunnen organiseren. Het was een feest om met elkaar te brainstormen en herinneringen van eerdere outreaches op te halen. Wat een getuigenissen, wat is God goed!

Vorig jaar heb ik niet echt vakantie gehad en hoe bijzonder was het om mijn vriendin Deborah voor twee weken te logeren te hebben! Zij is naast mijn vriendin ook de voorzitster van het Let’s go team en het was fijn om haar de nieuwe woonplek te kunnen laten zien. We hebben samen ook echt vakantie gevierd, we hebben een paar leuke uitstapjes gemaakt naar plaatsen waar ik ook nog niet geweest was! Daarnaast lekker in de tuin kunnen werken waar de zonnebloemen de trekpleister zijn. Deze zouden ca. 1.50 meter worden, maar de meeste zijn al hoger dan 4 meter! Deborah heeft de boerenkool uitgeplant en we ( lees Deborah 🙂 ) hebben appels geschild waar vervolgens appelmoes van is gemaakt. De nieuwe vriezer is al bijna te klein met al het fruit en de appelmoes 🙂
De dagen vlogen voorbij, de herinneringen en vele foto’s blijven gelukkig!

Park in Kegums
Kuldiga
Jurmala, Majori
Botanische tuin in Riga

Inmiddels loopt het aantal besmettingen met COVID weer op en zijn er wederom restricties op komst. Dit betekent dat het Freedom61 cafe nog niet open zal gaan en ook de outreaches liggen stil op dit moment. Als team volgen wij nu Soul Mending seminars via Zoom. Het zijn zes avonden van anderhalf uur, geleid door Julia uit Amerika, met iedere keer een ander onderwerp. In de week die volgt na een seminar hebben we materiaal om te lezen en er mee aan de slag te gaan via de vragen die bijgevoegd zijn. De onderwerpen zijn zo herkenbaar voor ons allen en het is een proces dat we ieder persoonlijk op een andere manier doorlopen.

Er zijn momenten geweest dat ik mij afvroeg wat de reden is dat God mij, de stichting, dit huis heeft gegeven. Sinds de start van COVID zijn immers alle geplande activiteiten on hold. Ik besef echter steeds weer dat deze plek al op zoveel manieren tot zegen is geweest voor velen en dat er zoveel meer mogelijk is dan in de flat hiervoor.
Dit is ook wat ik terug hoor van de vrouwen, zij ervaren het als een plek om tot rust te komen en waar zij zichzelf mogen en kunnen zijn! Het is ook een groot voordeel dat het slechts op twee minuten lopen van het treinstation is waardoor het makkelijk te bereiken is.
Er was even sprake van een tijdelijke opvang voor een jonge vrouw, maar tot op heden is het onduidelijk of dit door zal gaan.