In Letland is voor de derde keer de noodtoestand uitgeroepen t/m 11 januari. Met ingang van 11 oktober is het voor de komende drie maanden verboden om in winkelcentra (met een vloeroppervlak van meer dan 1500 m2 en meer dan vijf winkels) in het weekend en op feestdagen detailhandelsdiensten te verlenen, met uitzondering van winkels die essentiële goederen verkopen en huishoudelijke diensten verlenen.
Personen die niet zijn ingeënt tegen COVID-19 of de ziekte niet hebben gehad, hebben alleen toegang tot winkels die basisbehoeften verkopen: kruidenierswinkels (waarvan voedingsmiddelen 70% van het assortiment uitmaken); apotheken (inclusief veterinaire); opticiens; dierenvoederwinkels; pers verkooppunten; winkels voor hygiëneartikelen (waarbij hygiëneartikelen 70% van het assortiment uitmaken); telecommunicatiegoederen en -diensten; benzine stations.
Personen met interoperabele vaccinatie- of herstelcertificaten mogen ook boodschappen doen bij elk overdekt verkooppunt, waar klantencontrole en klantenstroombeheer moeten worden voorzien. 

Van vrijwillige keuze omtrent vaccinatie lijkt dus geen sprake meer! Ook Marina, werkzaam bij Lidl, kreeg  te horen dat als zij niet volledig gevaccineerd is op 15 november ontslag zal volgen. Dit geldt ook voor onderwijspersoneel, overheidsinstanties etc. In hoeverre dit in werkelijkheid ook echt mogelijk zal zijn moet nog blijken, maar er sprake van grote onrust!

Daarnaast gaan de prijzen van gas en elektra enorm omhoog.
Een voorbeeld is mijn eigen situatie: in juni betaalde ik € 87, 00 per maand voor gas gedurende het hele jaar met jaarlijks de bekende verrekening, vervolgens werd het bedrag     € 94,00 per maand, nu is het € 124,00 per maand en met ingang van volgende maand gaat de prijs nogmaals gigantisch omhoog!

Dit alles bij elkaar genomen zal betekenen dat veel mensen in grote problemen zullen komen. Ik krijg dagelijks berichten van mensen die mij vragen wat ze moeten doen. Natuurlijk moet een ieder een eigen keuze maken, maar ik word wel verdrietig als ik denk aan de nabije toekomst en de ellende die dit met zich teweeg zal brengen.