Het nieuwe jaar is al weer ruim twee maanden oud. Twee maanden waarin het wederom hollen en/of stilstaan was. Twee maanden met een lach en een traan. Het jaar is nog jong en het lijkt alsof we al halverwege het jaar zijn, zoveel gebeurd in korte tijd.

Januari was een maand met veel hoogte-en diepte punten. Na een goed begin van het jaar waren er de verjaardagen van Amanda en mij. Vooral die van Amanda was speciaal: zij werd 16 jaar! Dit hebben we uitgebreid gevierd, verspreid over twee dagen. Zij verwachtte niets bijzonders, maar bij thuiskomst uit school was de kamer versierd, stond de taart en de champagne klaar en werd zij helemaal verlegen van de cadeaus! Voor haar een verjaardag die zij niet snel zal vergeten. Deborah, vriendin uit Nederland, was voor anderhalve week in Ogre en heeft onze verjaardagen gezellig meegevierd.

Sinds half januari woont Marina weer bij ons en is het huis vol! Drie meiden, twee poesjes en een rat, de flat barst bijna uit z’n voegen. De drie meiden kunnen het goed vinden en er wordt met elkaar gelachen en ook samen gehuild. Mooi om te zien dat deze drie die elkaar niet kenden zich steeds meer als echte zussen gedragen. Marina heeft haar baan door diverse redenen op moeten zeggen en is nu weer druk in de weer met solliciteren.

Daniela heeft haar draai gevonden met de homeschooling, al hangt het van haar bui af hoe gemotiveerd ze is. Inmiddels heeft zij al een paar mooie cijfers gehaald. We hebben nu een goede psychiater in Ogre gevonden waar zij maandelijks een afspraak mee heeft. Weer nieuwe medicatie en het lijkt alsof ze iets meer energie heeft. Ook ziet het er naar uit dat we in Riga een psycho therapeut hebben gevonden, zij is bereid om  Daniela te ontmoeten. Ik hoop dat er nu eindelijk iets opgestart kan worden voor Daniela, want na maanden zoeken is het de hoogste tijd.
Een paar weken terug heeft Daniela weer een nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Deze aanval zag ik aankomen en had gelukkig Amanda al naar huis laten komen. We bidden en hopen dat het hier bij blijft voor Daniela.

Amanda heeft een aardige vriendenkring opgebouwd in Ogre en is het liefst buiten. Naast dat ze sportief is blijkt ze ook handig te zijn: samen met een vriendin heeft ze een kast in elkaar gezet! Zo trots op haar! Haar cijfers zijn over het algemeen goed, alleen Russisch is een struikelblok voor haar.  Dit jaar is een belangrijk jaar voor haar. In Letland zijn er in klas 3, klas 6, klas 9 en klas 12 graduations. Amanda zit nu in klas 9, dus deze week is er een speciale avond op school die altijd plaatsvind in het jaar van een graduation. Dus dit betekent twee keer mooie jurk, schoenen, sieraden etc. Amanda zal as vrijdag zeker de show stelen, want ze zal er uitzien als een prinses!
Zij heeft afgelopen week geheel onverwachts ook een nacht in het ziekenhuis doorgebracht nadat ze op school was flauw gevallen. Amanda heeft een verwijzing voor het kinderziekenhuis, ook van haar zal een een EEG gemaakt worden. Weer even spannend…..

Tja, en dan de spagaat waar je in terecht kan komen als je twee families hebt. Een biologische familie in Nederland en mijn Letse familie hier in Ogre. Na een telefoontje van het thuisfront moest ik onverwachts heel snel naar Nederland. Maar ja, ik moest wel iemand hebben die voor de meiden kon zorgen. Wat een geluk om dan een vriendin te hebben die “toevallig” net was geweest en bereid was om voor twee weken naar Letland te komen. Ik wist dat ik de meiden echt aan haar kon toevertrouwen en ze is echt een topper gebleken! Alles is goed gegaan en dankzij Deborah konden Marina en ik twee weken met mijn familie in Nederland doorbrengen.  Twee intensieve, maar vooral kostbare weken!

Deze afgelopen maanden heb ik weer beseft hoe geweldig God voorziet! Hij wist al dat er iemand nodig zou zijn voor de opvang en hoe bijzonder dat Deborah net was geweest! Ook  in het financiële gedeelte heeft Hij voorzien: op wonderbaarlijke wijze zijn de tickets door diverse mensen in de vorm van een gift volledig betaald!
Hoe geweldig ook dat geen van de meiden in het ziekenhuis beland is tijdens mijn afwezigheid! Hier hebben veel mensen ook dagelijks voor gebeden, God heeft deze gebeden beantwoord!